top of page
Silveri - Tadej in Taras Gasparin - penine, klet - Foto Marijan Mocivnik - 4200 -3155-6.jp

Doma v Brdih od leta 1710

Družina Gašparin ima bogato zgodovino vinarstva in gostoljubnosti, ki sega nazaj v leto 1740, ko je Blaž Gašparin, znan briški notar tistega časa, upravljal več kolenskih kmetij. V teh generacijah se je strast do gojenja vinske trte prenašala iz roda v rod.


Nadaljevanje te prelepe dediščine vinarstva in gostoljubja sta prevzela Boris in Maruška Gašparin leta 1970. Skupaj z Maruškinim očetom, Silverijem Vugo, sta si zastavila cilj ustvariti vina, katera bi izstopala, avtorska in z jasno filozofijo: manj je več.


To filozofijo sta leta 2004 nadaljevala Tadej in Taras Gašparin, sinova Borisa in Maruške Gašparin. Skupaj z dedkom Silverijem sta začela obdelovati nove vinograde, saj sta imela jasno vizijo. Pridelava klasične metode s sekundarno fermentacijo na briških tleh.


Leta 2006 je Silverij Vuga preminil, v njegov spomin pa sta Taras in Tadej celotno ime vinske kleti posvetila dedku Silveriju. Tako sta ustvarila blagovno znamko penin in vin z imenom Silveri.


Danes brata Gašparin skupaj z ekipo živita v sedanjosti, a ohranjata spoštovanje do preteklosti.

V njunih peninah in vinih, ki so plod skrbnega in ljubečega negovanja vinogradov, lahko začutimo njihovo filozofijo in ideje, ki jim sledijo.

Zgodovina, spomini in tradicija predstavljajo referenčne točke in trdno podlago za sedanjost, ki dan za dnem gradi prihodnost.

Gasparini Web.jpg

Starodavna listina iz leta 1750.

Listina je shranjena v Pokrajinskem zgodovinskem arhivu v Gorici pod signaturo:

Archivio Storico Provinciale, Gorizia, Serie Diverse. Atti notarili e privati I, b. 75/1, fasc. 1.

Silverij Vuga 1934 - 2006

Silverij Vuga. Naš največji navdih že od samega začetka. Z vinarstvom se je ukvarjal celo življenje. Njegovi začetki z vini segajo v njegova otroška leta. Velik veseljak, med drugim pomemben glas v briškem oktetu. Od nekdaj ljubitelj penin in mehurčkov. Ravno iz te strasti sta Taras in Tadej nadaljevala pot posvečeno peninam. Zapustil nas je v letu 2006.

bottom of page